- Kultúra
KULTÚRA
 
Művelődési Ház és Könyvtár
Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár
Elérhetőségeink:
2013 Pomáz, Huszár u. 3.
2013 Pomáz, Pf. 121
Tel/Fax.: 06-26-325-163
E-mail: pomazkonyvtar@freemail.hu
 
Helytörténeti Gyűjtemény
   2013 Pomáz Kossuth L. u. 48.
 
Magyar Népviseleti Gyűjtemény
Cím: Pomáz, József A. u. 28/b
Tel.: 26/323-460, 20/915-3013
Nyitvatartás:
Kedden és csütörtökön 13-18-ig
Szombaton és vasárnap 10-16-ig
Nevezetességek, Túrák
 
Minden település rejteget szépségeket, érdekességeket. Ezeket Pomázon is érdemes megtekinteni, megismerni. Útvonal- ajánlatunkat a HÉV-állomás felől kezdjük és innen haladunk a falu magja, majd az ellenkező oldalon ismét kifelé.

1.  Állomásépület.
Az eredetileg K.V.K. stílusú épületet a 30-as években "modernizálták". Hangulatos parkjával, kora tavasztól késő őszig csobogó ivóvíz-szökőkútjával a szentendrei vonal egyik legszebb állomása volt. A park elfogadható mértékű visszaállítására a HÉV nagy erőfeszítéseket tesz.

2.  Patakvölgy a lakóházakhoz átvezető gyaloghidakkal.
Szép tájképi elem és a közparkok területét növelő zöld folt.

3.  Az országút patakhídja melletti óvoda 1901-től szolgál. Visszafogott, de karakteres szecessziós homlokzata legnagyobb részben eredeti és jól mutatja korának stílusjegyeit.

4.  Hősök tere.
Ősi, a római kor óta használt utak találkozóhelye. Itt áll a budapesti Szt. Gellért szobrot is alkotó Jankovics Gyula szép honvéd-emlékműve.
Jankovics Gyula 15 éven át Pomáz lakosa volt.

5. Református templom.
1814-ben kezdett épülni, a klasszicizmus vidéken ritka korai példája. Belső tere eredetileg kosárív-görbe alakú, faszerkezetű dongával volt fedve, akkor a kórus rész architektúrája zavartalan volt. Mára az utólagos síkmennyezet a kórusrész szép árkádsorát most mintegy "lefejezi". A templom teljes berendezése is korabeli, igen szép és megtekintésre érdemes.

6.  Fáy András utca
(volt Mares utca) Fáy András egykori kúriája. Teljesen átépítve, részben lebontva, több részre szabdaltan még mindig őriz valamit egykori méltóságából. Eredetileg későbarokk.

7.  Fáy András utca
Mares-, majd Koronka- és Szentpéteri kúria. Utcai kapun 1828-as évszám és MV (Mares Vazul) monogram.

8.  Kossuth L .u. 38, a községtörténeti gyűjtemény.
Az ingatlanon egy régi lakó épületben szerb, és német emlékszoba, a soknemzetiségű Pomáz néhány emléke kapott helyet öt helyiségben. Az udvaron, az utcavonalon álló, valahai melléképületben rövid de igen színvonalas településtörténeti összefoglaló kiállítást létesítettek hozzáértő és szorgalmas kezek: a neolitikumtól lakott helytárgyi emlékei a középkor végéig állott és a törökdúlás által megszakított fejlődésben átment Pomáz néhány jellegzetes, szép töredéke látható itt, valamint a pomázi táj évmilliókkal ezelőtti állat és növényvilágát reprezentáló pár darab foszilia.

9.  Kossuth L. u. 23-25. Városháza
Városháza előtti parkban a Római Szarkofág.

10.  Szabadság tér
(eredeti nevén Piac tér) szerb emlékkereszt 1792-ből

11.   Szerb utca, Szerb templom.
1722, sok középkori másodlagos kőfaragvánnyal, XV. századi keresztelő, rokokó ikonosztázai, színvonalas ikonokkal. Elsőrendű műemlék.

12.  Plébánia u. 1.
A Szerb plébánia épülete, Vujicsics Tihamér szülőháza. Előtte az 5 utca találkozása alkotta kis teret most Vujicsics térnek nevezték el.

13.  Luppa ház
A XVIII. sz. második felében épült, a korai reform korban bővített, még ma is sok művészeti értékkel bíró Luppa majd Mandics ház külső díszei barokk megjelenése sajnos az államosítás utáni kivásárlást követően tudatos és átfontolt pusztításnak estek áldozatul: ennek eredményeképpen sikerült levetetni a műemlékjegyzékről. Karakteres, szép épület. Rokokó ablakrácsai jelenleg kerítéselemként és kútlefedésként funkcionálnak, valahai kosáríves, kőkeretes barokk kapujának elmentett köveit a községház udvarából lopták szét. Az épületben megfordult Nikola Tesla a jelentős szerb feltaláló is. Ennek emlékét ma szerb és magyar nyelvű tábla őrzi az épület falában.

14.  Templom tér
Római katolikus templom. 1763-1770, későbarokk, erősen átalakítva.

15.  Templom tér
RK. plébánia épülete, 1771-ben elkészült. Átalakítva. Pincéjében szép későbarokk szőlőprés.

16.  Templom tér 4.
A Teleki-Wattay kastélyhoz tartozó volt intéző ház. Az épületnél korábbi a pince, az épület későbarokk, kissé átalakítva. Szép eredeti belső ajtók.

17.  Templom tér 5.
Teleki-Wattay kastély, 1773, barokk, átalakítva az I. világháború vége után árvaház, majd gyermekvédelmi intézmény, kétszintes óriási lovaskocsival járható pince.

18.  Beniczky u. 51.
Kisnemesi kúria, ma iskolává alakítva, eklektikus, későromantikus. Mint bolygót a holdjai, úgy veszik körül az élő települést a már nem élő, hajdanvolt lakott helyek.

Klisza, a középkori Pomáz, román, gótikus templom, Szencsó, (Lupa-Mandics major) románkori templom Nagykovácsi, templom, kolostor Az eddig ismeretlen, területileg nem azonosított Aszótőfalu valószínűleg a Koszica-dűlői lelőhellyel azonos.

Ezen valahai falvakból már semmit sem látni, azonban vidékükre, a táj szépsége okán is érdemes elmenni.
Városunk
 

ECDL tanfolyamok
Start Oktatási Stúdió Kft. ECDL
Cégtudor
cegtudor.hu
Auchan - a sikermarket!
HyperLink
MAGYAR HÍRLAP
HyperLink
ECHO-FITNESS
HyperLink
HÍD TV
HyperLink
Fényreklám
HyperLink
Digi-Pro Kft.
HyperLink
REHAU ablakok
HyperLink
Leszokni a dohányzásról
HyperLink
Pátria TV
HyperLink
MEDICAL CENTER
HyperLink
Copyright (c) 2007. Cool Soft Kft. Minden jog fenntartva.